Kursplan
11 moduler under 1 år
Modul 1:
Ny start – Nytt liv. Välkommen till Livsyogans dynamiska värld!
Tomas & Susanne
Välkommen till Livsyogans dynamiska värld!
Vi startar vår resa genom att lära känna de andra deltagarna. Med roliga övningar skapar vi gruppgemenskap inför årets äventyr. Tomas berättar om Livsyogans bakgrund och rötter. Vi får ta del av hans erfarenheter från mer än trettio år av yoga undervisning.
Vi övar grundläggande andningstekniker och sittställningar. Lär oss två nybörjarpass som får vår livsenergi att växa inför nästa modul.
Modul 2:
Livsyoga – att bygga energi och uthållighet
Tomas
Utan energi ingen förändring! Det är svårt att bryta gamla mönster och skapa goda vanor om vi saknar kraft och vitalitet. Denna helg handlar om att bygga vår egen inre energi (prana) genom Livsyogans tekniker.
Tomas kommer även ge oss en psykologisk förståelse av vad begrepp som uthållighet, kraftfullhet och gränssättande innebär. Att lära känna dig själv bättre är en del av den yogiska vägen. Till vår hjälp har vi även de omtalade Livslektionerna. Vi möter Tomas lärare, Yogi Bhajan, i en inspelning från hans sista besök i Sverige 1992.
Modul 3:
Den yogiska anatomin och kvinnoyoga
Susanne & Lisa Stigsdotter
Vår grund som Livsyogalärare vilar på asanas och pranayamas. Det vi med ett västerländskt språkbruk kallar kroppsställningar och andningstekniker. Vi behöver lära känna dessa tekniker genom egen träning och erfarenhet. Till stor hjälp i detta arbete är en anatomisk förståelse av hur yogans ställningar fungerar. Vilka är skaderiskerna och vad kan vi göra för att förebygga dessa?
Vi tar hjälp av en av Sveriges mest erfarna yoga och anatomilärare. På sitt levande och inspirerande sätt ger oss Lisa Stigsdotter en trygg kunskapsbas för vårt framtida arbete.Modul 4:
En upplevelseresa genom våra chakras
Tomas & Susanne
Chakrasystemet går att beskriva som en rik medvetandekarta. Denna karta visar inte bara vårt dags och undermedvetna utan även vårt eviga jag.
Traditionellt brukar man tala om sju huvudchakras placerade längs med ryggraden. Vart och ett av dessa chakras innefattar en värld och verklighet i sig.
Genom att lära känna denna karta över medvetandet ges vår yogaundervisning ett större djup. Vi kan förstå vår egen livsresa utifrån acceptans och medkänsla och stödja andra till att göra detsamma.
Modul 5:
Yoga speciellt för, kvinnor, gravida, par och barn.
Susanne
Yogavetenskapen har speciella övningar som tar hänsyn till kvinnors och mäns fysiska förutsättningar. Denna helg är vi oss grunderna för kvinnoyoga och gravidyoga under Susannes erfarna ledning. Vi tittar också djupare på pass speciellt riktade till män. Hur de kan förebygga problem med t ex prostata och hjärtat.
Modul 6: (retreat)
Mantras – Ljud och helande vibrationer.
Tomas och Marie-Louise Zeisig
En viktig del av yogavetenskapen berör ljud och vibrationer. Det finns helande musik och mantras i alla andliga traditioner. Inom Livsyogan använder vi mantras framförallt för att läka vårt splittrade sinne. Mantras fungerar också som en påminnelse om vår djupare identitet. De har förmågan att gå förbi vårt värderande sinne och tala direkt med vårt hjärta.
Denna modul utforskar vi mantras som en kraftfull aspekt i arbetet som lärare. Vi tittar också på rösten som ett viktigt instrument för vår undervisning. Till vår hjälp har vi Marie Louise Zeisig utbildad Livsyogalärare och välkänd pedagog inom röst och kroppsspråk.
Modul 7:
Lärarrollen – att utveckla vår egen intuition
Tomas och Susanne
Lärarrollen handlar främst om att bygga självtillit och intuition. Bli vår egen auktoritet i undervisningen. Yogi Bhajan uttryckte samma tanke vid ett av sina besök i Stockholm ”The Time for Gurus is over”. För att denna utveckling skall ske stabilt behöver vi odla kontinuitet i vår egen yoga och meditations träning. Ju mer vi befäster yogans effekter i kropp och själ, desto större möjlighet till att ledas av intuition och inspiration.
Denna modul utforskar vi intuitionens möjligheter som lärare för andra.
Modul 8:
Ayurveda - Livets kunskap
Susanne och Peter Ljungsberg
Ayurveda har utvecklats under många århundraden i Indien, genom observation av naturen och människan. Idag vänder sig alltfler i västvärlden till denna holistiska vetenskap för att finna balans och livsglädje. Som Livsyogalärare är det viktigt att känna till dess grund tankar. Detta innefattar en förståelse av kroppstyperna – Vata, Pitta och Kapha samt enkla hälsoråd till hjälp i vardagen.
Vi möter Peter Ljungsbergh, en av Sveriges främsta kännare av Ayurveda, som bland annat driver Veda lila under många år.
Modul 9:
Yogisk filosofi och de tio kropparna
Susanne och Guru Dharam
Livsyogan har sina rötter i klassisk kundaliniyoga.
Dessa tekniker har, liksom hela yogavetenskapen, utvecklats under många århundraden i Indien. Yogi Bhajan anpassade, vid sin ankomst till västvärlden i slutet av 1960 talet, kundaliniyoga till våra behov. Parallellt med teknikerna utvecklade han ett filosofiskt system kallat de ”tio kropparna”. Det är ett försök att beskriva olika aspekter av människan, vilket kompletterar chakrasystemet. I ”De tio kropparna” ingår till exempel auran och tre aspekter av sinnet (negativt, positivt och neutralt).
Vi möter Guru Dharam, kunnig kundaliniyogalärare med stor erfarenhet av yogisk filosofi.
Modul 10:
Bli vår egen guru – den inre läraren
Tomas och Susanne
Vi behöver alla utveckla vår intuition. I yogans värld symboliseras denna aspekt av ajna chakra. Det beskriver en djupare Gudomlig aspekt av människan. Intuitionen tycks utgå ifrån ett förenat medvetande som existerar inom oss alla. Den hjälpa oss att fatta medvetna beslut, undvika fallgropar och läsa folks motiv bortom orden. Under sitt sista besök i Sverige 1991 sade Yogi Bhajan att målet med kundaliniyoga var att utveckla intuitionen. Det viktigaste för att detta skall ske stabilt är självkännedom. Det hjälper oss att kunna särskilja önsketänkande från verklig vägledning. Tomas leder oss i spännande övningar, meditationer och yogapass som stärker vår inre auktoritet.
Modul 11: avslutande retreat
Gruppmedvetenhet och sammanfattning
Tomas och Susanne
Vår tid handlar om att bygga gruppmedvetenhet. Nätverk mellan människor skapas på alla nivåer i samhället. Genom yoga och meditation hjälper vi varandra till helande och balans genom att skapa rum av ”helande och stillhet” (Sacred Space). Vårt förenade medvetande skapar ett helande kraftfält som påverkar oss både individuellt och kollektivt.
Denna helg tittar vi på yogans möjligheter ur ett mer globalt perspektiv. Som en form av medvetenhets och fredsrörelse som värnar om planeten och människan. Vi sammanfattar vår yogiska resa och vad vi lärt oss under året tillsammans.